Splošna varnost na vseh področjih v našem življenju se povečuje, zato naš organizem postaja vedno bolj dovzeten za različne bakterijske okužbe. V vsaki sodobni kuhinji se lahko srečamo z vrsto različnih živil, ki lahko ob nepravilni pripravi ali hranjenju predstavljajo prostor za razvoj bakterij. Da bi se čimbolje zaščitili pred nevarnimi okužbami moramo za visoke higienske standarde v kuhinji. Poglejmo kaj je treba postoriti za čisto in higienično kuhinjo.
Poskrbimo, da je kuhinja vedno čista in pospravljena. Posebno pozornost moramo nameniti delovnim površinam in mizi, ter tlom, če imamo majhne otroke ali nemara domače živali. Že redno čiščenje z vodo in blagimi detergenti nas obvaruje pred nečistočo in bakterijami. V kolikor se želimo popolnoma odstraniti bakterije s površin pa lahko uporabimo tudi antibakterijska čistila. Redno moramo skrbeti tudi za higieno naših rok in si jih umivati večkrat med pripravo hrane, če je to potrebno. Posodo in pribor morata biti čista in povsem suha, predno ju pospravimo v kuhinjsko omaro. Pri pripravi hrane velja pravilo, da uporabljajmo vsaj dve rezalni deski, eno za meso in ribe, ter drugo za zelenjavo. Tako bomo zagotovo preprečili prenos bakterij iz enega na drugo živilo. Raj za bakterije je tudi hrana, ki jo shranjujemo v hladilniku. Pazimo, da živila hranimo v dobro zaprtih posodah v čistem hladilniku.
Z nekaj povsem enostavnimi pravili se torej lahko zaščitimo pred bakterijami in tveganji za želodčne težave in še kuhinja bo vedno čista.